Van spookachtig begin tot episch evenement!

Als de herfst zijn intrede doet en de nachten langer en donkerder worden, komt Zoetermeer tot leven met de griezelige charme van Halloween. Wat ooit begon als een idee dat in New York werd geboren, is uitgegroeid tot een van de meest spectaculaire evenementen in onze stad. Sinds 2017 is Zoetermeer zelfs de enige echte Halloweenstad van Nederland. We spraken met Mark Merckens, de drijvende kracht achter Halloweenstad Zoetermeer over de geschiedenis, het unieke karakter en de toekomstplannen van dit spookachtige evenement.

Waar het ooit allemaal begon

"Dat is eigenlijk al heel wat jaartjes geleden," legt Mark uit. "In 2013 was ik zelf een paar dagen in New York voor Halloween. Dat vond ik zo’n leuk concept, dat ik het in 2014 naar Zoetermeer heb gehaald. En daar werd heel goed op gereageerd. Het begon met een Halloween parade waarmee we al direct 20.000 bezoekers aantrokken. En dat bleek nog maar het begin."
 

Wat Maakt Halloween in Zoetermeer uniek?

"Volgens Merckens heeft Halloweenstad Zoetermeer haar unieke karakter vooral te danken aan het feit dat Zoetermeer als stad het evenement de afgelopen jaren volledig heeft omarmd. Veel inwoners doen actief mee door naar het evenement te komen, maar ook door eraan deel te nemen. Ze verkleden zich en zijn weken van tevoren al bezig met de voorbereidingen. Mensen komen in kostuum, huizen en straten worden versierd. Halloween wordt volledig omarmd."
 

Griezelige activiteiten en attracties in 2023

"Dit jaar kunnen bezoekers zich verheugen op een reeks spannende evenementen. Merckens zegt: "Op vrijdag 27 oktober organiseren we  's avonds 'Trick or Treat 4 kids', en dit herhalen we ook op zondagmiddag. Voor dit evenement kunnen maar liefst 2.500 kinderen worden aangemeld door hun ouders of verzorgers. Op vrijdag 27 oktober, vanaf 19.00 uur, verandert het Stadshart Zoetermeer in een angstaanjagend spektakel: The Halloweenwalk." Maar de organisator heeft nog veel meer in petto, waaronder spectaculaire horrorshows met meerdere podia, Haunted Park, dansshows en een gezellige Halloween Markt."

De groei van Halloween in Zoetermeer

Halloween in Zoetermeer heeft zich in de loop der jaren gestaag ontwikkeld. "De Halloween-parade werd zodanig druk, te druk voor de stad, dat we hebben besloten om er een walk van te maken," legt Merckens uit. "We zijn steeds meer activiteiten gaan organiseren voor jong en oud, waar ook veel aandacht voor is geweest in de pers. Niet alleen de bewoners en bezoekers dragen hieraan bij, maar ook veel lokale ondernemers dragen bij aan deze groei. Daarnaast kun je er niet meer omheen: het Stadshart, de Dorpsstraat en de straten zijn volledig ondergedompeld in Halloween sferen. We zijn nu wel echt dé Halloweenstad van Nederland geworden." Daarnaast wordt dit jaar de Halloween Miracle Show aangekondigd als nieuw hoogtepunt. Mark benadrukt: "De Halloween Miracle Show belooft heel spectaculair te worden en dat mag je echt niet missen!"
 

Halloweenstad: voor en door Zoetermeerders

Om Halloween in Zoetermeer tot een succes te maken, worden de lokale gemeenschap en bedrijven actief betrokken. Merckens: "Dat doen we door zoveel mogelijk de winkels te vragen om alles te versieren en de samenwerking aan te gaan met lokale ondernemers. Er zijn diverse feestjes, er is een Halloween Kermis, er is van alles in de stad. En daar komen nog dagelijks activiteiten bij. Het is heel leuk om daar samen aan deel te nemen." Als je het Merckens vraagt, is dat ook het allerleukste aan het organiseren van dit evenement: “Inwoners en ondernemers aan elkaar koppelen en het echt samen doen. Figuranten, acteurs, horecazaken, winkels en ga zo maar door. Ik vind het leuk om iedereen met elkaar te verbinden en er op het einde een mooi evenement van te maken waar iedereen van kan genieten."

Tips voor een onvergetelijke Halloween in Zoetermeer

Voor degenen die Halloween in Zoetermeer voor het eerst willen ervaren, heeft Merckens wel wat tips: "Er zijn natuurlijk veel Halloween-evenementen in Nederland, maar het leuke is dat je hier ‘gratis’ heen kunt. Naast dat je naar het evenement kunt gaan, is er mogelijkheid om te winkelen en kun je aanschuiven in restaurants voor speciale Halloween menu’s. Er is van alles te beleven zonder dat je daar veel geld aan uit hoeft te geven. Bovendien is het ook geschikt voor mensen die niet van griezelen houden. Halloweenstad Zoetermeer is er echt voor alle leeftijden."

De toekomst van Halloween in Zoetermeer:

"Met betrekking tot de toekomst van Halloween in Zoetermeer deelt Merckens mee: "We willen heel graag doorgroeien. In 2024 streven we naar uitbreiding met Stadsversiering,  een Halloween Open Air show en dans evenement, en we willen actiever stadsversiering inzetten om nog meer het gevoel van een Halloweenstad te creëren. Daarbij willen we inwoners van Zoeetrmeer actiever aanmoedigen om hun straten te versieren en Halloween-activiteiten te organiseren."

Kom samen griezelen op 27, 28 & 29 oktober!

Merckens sluit af met een uitnodiging aan alle lezers: "Kom zeker! Zet het met grote letters in je agenda, het is één van de meest gave en gratis toegankelijke grote evenementen in Zoetermeer. Het belooft weer een episch evenement te worden, dat niet alleen griezelig leuk is, maar ook bijdraagt aan een gevoel van saamhorigheid en trots voor de stad. Kom dus gezellig winkelen, eten & griezelen, want Zoetermeer is dé plek.